ABS FilamentHangi Tip Yazıcılarda Kullanılır

21-08-2021 22:55

3D yazıcı filament çeşitleri arasında bulunan ABS, mukavemeti yüksek olan ve aynı zamanda petrol bazlı olan termoplastik özelliktir. ABS filament özellikle fdm teknolojisini kullanan ve tabla ısıtıcıya sahip olan 3D yazıcılarda kullanılabilir. Bu ürünlerle tamamen kapalı kasaya sahip olan 3D yazıcılarla sorunsuz ve kaliteli şekilde baskı yapılabilmektedir. ABS özellikle yüksek dayanıklılığa sahip, darbe direnci olan, esnek, mekanik ve yüksek sıcaklıklarda dayanımı fazla olan plastik ürünlerdir. Özellikle Lego parçaları ABS için en bilinen örnektir. Kaliteli ve dayanıklı olsa da ABS sıcak yiyecek ya da içeceklerle temasta olmamalıdır. ABS’nin bir diğer dezavantajı ise yüksek sıcaklık durumunda HCN adı verilen bir gazı çıkarmasıdır. Bu gaz, zehirli olduğu için ABS’nin bilinçli kullanılması oldukça önemlidir. Katı halde iken herhangi bir zararı yoktur. Ancak eritilme sırasında havasız ortamlarda zararlı olabilir.

ABS Filament

ABS filament en dayanıklı filament çeşitleri arasında yer almaktadır. Legolar ya da plastik oyuncakların büyük bir kısmı ABS filamenttir. ABS filamentin en temel özellikleri ise:

  • · ABS filament, yüksek sertlik özelliğine sahiptir. Dayanıklılık ve darbelere karşı direnci de oldukça yüksektir.
  • · Düşük esneklik özelliğine sahiptir.
  • · Yüzey işlemesi aseton ile kolayca yapılabilmektedir.
  • · Yiyecek ve içeceklerde kullanılmamaktadır.
  • · Genel olarak basım sıcaklığı 250 dereceye kadar çıkabilir.
  • · Soğuma aşamasında kalkma ve çatlama problemlerinin ortaya çıkmaması için kapalı sisteme sahip 3D yazıcılar kullanılmalıdır.
  • · Yatak sıcaklığı ise 80 ve 120 derece arasındadır.
  • · PLA’ya göre basımı daha zor olsa da model daha serttir.

ABS filament genel olarak oldukça güçlü, sert ve dayanıklıdır. Aynı zamanda ısıya karşı ve günlük hayattaki kimyasallara karşı da dayanımı yüksektir. Diğer filament özellikle bu denli baskıya ve strese dayanamaz. Bunun yanı sıra doğru ayarlama ve doğru sıcaklık ile baskılar çok kolay şekilde yapılmaktadır. 45 derecelik çıkıntılı formlar da elde edilebilmektedir. Bunun yanı sıra genellikle birçok 3D yazıcı kullanıcısı ABS filamenti tercih etmektedir. Bunun öncelikli sebebi ise asetonla yüzeyin işlenebilmesidir.

ABS Filament Fiyat

ABS filament fiyat özellikleri markaya göre değişmektedir. Filament formu aynı olsa da her markanın kullandığı ürünler, özellikler ve detaylar birbirinden farklıdır. Bu yüzden ABS filament fiyatları kalite ve dayanım özelliklerine göre değişmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.