3D Yazıcılarda Baskı için Kullanılan Filament Çeşitleri

30-05-2021 19:20
3D Yazıcılarda Baskı için Kullanılan Filament Çeşitleri
 
Filamentler; Termoplastik malzemelerdir. Yani sıcaklıkla beraber şekil verilebilirler. Filamentleri FDM tip yazıcılarda kullanıyoruz. Zaman içerisinde ihtiyaçlar farklılık göstermeye başlamış ve filament çeşitliliği oluşmuştur. En bilinen Filament tipleri ve özellikleri şu şekildedir.
 
1-PLA (Polilaktikasit)
Dünyada en çok kullanılan filament tipidir. Tercih edilmesinin en büyük nedenleri arasında. Düşük sıcaklıkta işlenebilir ve Ekolojik olması gelmektedir.
Yük dayanımı diğer tip filamentlere göre düşük olsada yük görmeyecek görsele hitap edecek modelleriniz için doğru filament tipidir.
Nemi sevmezler. Tabiki kalitesine göre süre değişir ancak açıldıktan sonra 2 ay içerisinde tüketilmesini öneririm.
 
2-ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)
 
 PLA'dan sonra en çok kullanılan filament tipidir. Mukavemeti son derece yüksektir. Çok rijit malzemeler üretebilirsiniz. Ancak bununla beraber işleme zorluğunuda beraberinde getirir.
Ayrıca bulunduğu ortama zehirli gaz bırakır. Ortamın hem iyi havalandırılması gerektiği gibi hava akımınıda pek sevmezler. Baskılarda çarpılmalar gözlemlenebilir. Burada tecrübe ve
tabla kalitesi devreye girecektir. En çok sorulan sorulardan bir tanesi ABS filament ile çalışırken kapalı kasaya ihtiyaç var mı ? Kapalı kasaya; eğer yazıcının tablası iyi değilse ve hava akımın olduğu (klima altı gibi)
bir yerde yazıcı konumlandırılmışsa ihtiyaç duyulur . Bu durumlar olmadığı sürece kesinlikle gerekli değildir. Tablası iyi yapışma sağlıyorsa kasasız olması hatta daha iyidir. Müdahale etme kolaylığı sağlar.
Zehirli gaz konusuysa kapağı açtığında gaz illaki yayılıcak. Kasalı olması sonucu değiştirmiyor.

3-PETG (Polietilen Tereftalat)
Kullanım kolaylığı ve dayanıklı bir malzeme olduğu için tercih edilirler. ABS'nin dayanıklılığıyla PLA'nın işlenilebilirliğinin birleştiği bir filament tipi diyebiliriz.
Dezavantaj olarak ise higroskopik oluşunu yani nem çekme özelliğinin yüksek olduğunu söylebiliriz. Nemsiz kuru bir ortamda muhafaza edilmeli. 
Kısa süre içerisinde yapısı bozulup. kötü baskı almaya başlayabilirsiniz.

 4-TPU ( Termoplastik Poliüretan)
Esnek malzemeler üretebilmeniz için tercih edilmesi gereken filament çeşididir. Kullandığınız filamentin ne kadar esnek olduğu konusunda shore sertliğine bakarak fikir sahibi olabiliyoruz.
Ne kadar düşük ise o kadar esnek oluyor. Örneğin 85A Shore sertliğindeki TPU filament 95A ya göre daha esnektir. Bileklik yapımı, Hobiciler için araba lastiği yapımı, ayakkabı , terlik vb. gibi
hemen hemen herşeyi üretebilirsiniz. Esnek filamentlerle iyi sonuç alabilmek için Direct Drive Extrudere sahip yazıcıları tercih etmelisiniz.
 
5-ASA (Akrilonitril Stiren Akrilat)
 UV dayanımı ve Neme karşı dayanımı son derece yüksek. Genellikle Drone parçaları veya meteorolojik çalışmalarda kullanılan ekipmanların üretiminde tercih edilen filament tipidir.
Basım zorluğu olsada sağlamış olduğu avantaja göre rakipsiz bir konumdadır.

 
 
 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.