3D Yazıcı Nedir

21-08-2021 22:39

3D yazıcı, bilgisayar ortamında dizayn edilmiş 3 boyutlu nesnelerin katı formda olacak şekilde, somut olarak üretimini sağlayan cihazlardır. 3D yazıcı, günümüzde birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Özellikle ihtiyaç duyabileceğiniz araba parçaları, modellemeler, oyuncaklar, müzik aletleri ve hatta giysiler bile 3D yazıcı ile kolayca modellenebilmektedir. 3D yazıcı tasarımları katmanlı şekilde üretim yapar. Bu yöntemlerde baskı için filament adı verilen malzemeler kullanılır. 3D yazıcıların çalışması için 3 boyutlu modellere ve bilgisayar ortamından aktarılmış tasarımlara ihtiyaçları bulunur. Bilgisayar ortamında AutoCAD, Solid Works, 3Ds Max gibi programlarla bu tasarımların yazıcıya aktarılması gerekir. Ardından baskı işlemleri tamamlanır. Çalışma prensipleri ise yazıcının kullandığı teknolojiye göre değişmektedir. 3D yazıcı modelleri arasından seçim yaparken dikkat etmeniz gereken öncelikli konu, kullanım amacınızı belirlemek olacaktır. 3D yazıcı modelleri oldukça zengindir. Bundan dolayı da birçok farklı filament yani hammadde çeşidi de mevcuttur. Bundan dolayı da ilk olarak modelleme yapacağınız nesneleri belirlemeniz gerekmektedir.

3 Boyutlu Yazıcı

3 boyutlu yazıcı birçok sektörde kullanılan, birçok alanda tercih edilen üretim araçlarıdır. Özellikle arabaların eksik malzemelerinin ve parçalarının üretilmesinde, müzik aletlerinin üretiminde, dekorasyon ve tasarım ürünlerinin üretilmesinde 3 boyutlu yazıcı modelleri kullanılmaktadır. 3 boyutlu yazıcı sistemleri filament adı verilen bir hammadde kullanarak üretimi yapar. Filementler, modelle yapılan ürünün kalitesini belirleyecektir. ABS filementi lego tasarımlarında kullanırken, PLS genellikle mutfak kaplarının ya da ev eşyalarının modellemesinde kullanılan bir hammaddedir. Şuan kullanılan birçok farklı 3 boyutlu baskı yöntemi mevcuttur. Her bir yöntemin özellikleri birbirinden farklıdır. Bunlar:

  • · Digital Light Processing (DLP)
  • · Selective Laser Melting (SLM)
  • · Electronic Beam Melting (EBM)
  • · Laminated Object Manufacturing (LOM)
  • · Stereolithography (SLA)
  • · Fused Deposition Modeling (FDM)
  • · Selective Laser Sintering (SLS)

Üç Boyutlu Yazıcı

Üç boyutlu yazıcı günümüzde hem bireysel olarak hem profesyonel anlamda en çok kullanılan cihazların başında gelir. Özellikle 3D yazıcı teknolojisi, katmanlı üretim yapmaktadır. Tüm yazıcılar, baskılarını katman halinde çıkartmaktadır. Baskıların katmanlaştırılmasının farklı yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler, yazıcıların da kullandığı tekniklere göre değişmektedir. Özellikle endüstriyel 3D yazıcı modelleri, 3D yazıcılarının farklı çeşitlerde üretilmesine sebep olmaktadır. Size en uygun 3D yazıcı modeline karar verirken üreteceğiniz modellemelere göre seçim yapmanız en sağlıklısı olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.