3D Yazıcı Nasıl Kullanılır

21-08-2021 22:45

3D yazıcı, bilgisayar tasarımlarını somut bir şekilde modellemenizi sağlayan cihazlardır. 3D yazıcılar farklı teknolojiler kullanılarak bilgisayardan gönderilen tasarımı modeller ve somut hale getirir. 3D yazıcı sistemleri günümüzde hem bireysel olarak hem de profesyonel anlamda kullanılan cihazladır. Kullanımı oldukça pratik ve kolaydır. 3d yazıcı, üç boyutlu prototipler dizayn eder. Bu aşamadan sonra ise doğrudan bilgisayar destekli tasarım (CAD) ya da yazılım tarafından oluşturulan 3B tasarım diyagramları, şekiller ve desenleri kullanarak somut bir üretim yapar.

3D Yazıcı Modelleri

3D yazıcı modelleri üç boyutlu olan modellerin çalışma prensibi tüm modellerde aynıdır. Buna göre katmanlama teknolojisi ile plastiği eriterek üst üstte yazması ile modelleme tamamlanır. Basım aşaması ise 3 süreçten oluşur. Bunlar:

  • · Modelleme ilk adımıdır. Kullanıcı ilk önce somutlaştırmak istediği modeli çizmelidir. Bu çizimler hazır olarak da kullanılabilir. Ardından model STL dosya formatına çevrilir. Daha sonra ilk aşama başarılı şekilde tamamlanır.
  • · İkinci adım ise 3D baskı adımıdır. Baskı sürecinde ilk olarak objeler katman olacak biçimde üst üstte serilerek üretilir. Bu katmanların üretimi ise teknolojiye göre değişmekle beraber plastik erirtme, lasersintering gibi farklı yöntemlerle olabilir.
  • · Son aşama ise model temizleme olarak karşımıza çıkar. 3D olarak oluşturulan objelerdeki hatalar ya da geliştirilecek detaylar tamamlanır.

3D modelleme yapmak için 3D’ye uygun bir tasarım seçmeniz gerekmektedir. Kendiniz çizimini yaptığınız ya da bir 3D çizim sitesinde hazır indirdiğiniz dosya ile 3D tasarımı kolayca tamamlamanız mümkündür. Online olarak hem ücretli hem de ücretsiz birçok tasarım bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çizimleri kendiniz de tamamlayabilirsiniz. Çizimi seçtikten sonra 3D yazıcıya uygun formata çevirmeniz yeterlidir. Ardından tercih ettiğiniz tasarım, büyüklüğüne ve genel olarak hacmine göre bir zamanda modellenecek ve hazır hale gelecektir. 3D yazıcılar diş hekimliği gibi, medikal alanının birçok kolunda kullanılmaktadır. Aynı zamanda arkeolojide, mimaride, kuyumculuk alanında ya da mühendislik alanında 3D yazıcı kullanılmaktadır.

3D Yazıcı Fiyatları

3D yazıcı fiyatları satın alacağınız yazıcının özelliklerine, kalitesine ve markasına göre değişmektedir. Öte yandan yazıcıda kullanılan teknolojiye göre modellenebilecek olan ürünler birbirinden farklıdır. Bazı yazıcı modellerine medikal baskılar yapılabilirken, bazı yazıcı sistemlerinde oyuncaklar ve aksesuarlar üretilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.