3D Yazıcı Nasıl Çalışıyor

21-08-2021 22:28

3D yazıcı, bilgisayar destekli tasarımların 3 boyutlu olacak formda, katmanlı biçimde üretilmesidir. 3D yazıcı modelleri çeşitli malzemeler kullanarak hızlı biçimde ekstra kalıp ya da fikstüre ihtiyaç duyulmadan üretim yapan bir cihazdır. Bunun yanı sıra 3D yazıcı modelleri özellikle mühendisler tarafından kullanılır. Ev tipi kullanım için de tercih edilen 3D yazıcı modelleri ile; oyuncaklar, dekorasyon ürünleri, araç parçaları, mutfak gereçleri ve birçok farklı ürün tasarlamanız mümkündür. 3 boyutlu yazıcı modellerinin çalışma prensipleri katmanlama teknolojisine bağlıdır. Katmanlama teknolojisi ile plastik eritilir ve üretim süreci başlatılır.

3D Yazıcı Modelleri

3D yazıcı modelleri çalışma teknolojisine göre birbirinden farklı özelliklerdedir. 3D yazıcı modellerinde birçok farklı teknoloji kullanılabilir. Bu teknolojiler özellikle katmanların oluşturulma süreçleri ile ilgili olarak karşımıza çıkar. Özellikle SLS-Selective Laser Sintering, FDM – Fused Deposition Modelin, Stereolithgrapy ise en yaygın kullanılan teknolojiler arasında bulunmaktadır. Bu teknolojiler arasından dilerseniz ev tipi modelleri tercih ederek, evinizin dekorasyonunu yeniden oluşturabilir, dilerseniz profesyonel alanlarda kullanarak iş sürekliliğinizi arttırabilirsiniz. Genel olarak 3D yazıcıların çalışma mantığı 3’e ayrılır. Bunlar:

  • · Modelleme: Modelleme ile öncelikli olarak üretilecek olan tasarımın 3 boyutlu tasarım programları ile bilgisayar data süreçleri tamamlanır. Elde edilen modeller, genel olarak STL dosya formatına çevirmektedir. Bu sayede 3D baskı sürecinin ilk adımı da atılır.
  • · 3D Baskı: 3D baskı sürecinde ise objelerin katman katman üst üstte serilmesi ile oluşturulmaktadır. 3D baskıya gönderilen modeller; baskı işleminde katmanlar halinde somutlaştırılır. Bu katmanlar plastik ergitme, lasetsinterleme, steroligrafi gibi farklı tekniklerle tamamlanır.
  • · Yüzey İyileştirme: Yüzey iyileştirme ise 3D baskının son aşamasıdır. 3D yazıcı ile oluşturulan objeler, geleneksel teknolojiler ile kıyaslandığında ufak ya da büyük hatalar içerebilir. Bu hataların iyileştirilmesi ya da geliştirilmesi için yüzey iyileştirme süreçleri tamamlanır.

3D Yazıcı Fiyatları

3D yazıcı fiyatları satın alacağınız yazıcının özelliklerine, kalitesine ve donanımına göre değişmektedir. 3D yazıcı modellerinde fiyatı etkileyen en önemli konu baskı hızı, baskı kalitesi ve baskı sırasındaki hata oranıdır. 3 boyutlu yazıcı modelleri uzun vadede kullanılan bir üründür. Bundan dolayı fiyatlardan ziyade, ürünün kullanım ömrünü ve kalitesini dikkate almanız oldukça önemlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.