3D Yazıcı ile Kullanabileceğiniz Filament Çeşitleri

27-06-2021 18:10
3D Yazıcı ile Kullanabileceğiniz Filament Çeşitleri

3D yazıcı ile kullanabileceğiniz filament çeşitleri için en az 3D yazıcı ile aynı kalitede olması gerekir. Yani onun kadar önemlidir. Filamentin teknik özellikleri doğrudan kalitesini de etkilemektedir. Uygun olan çeşitlerine göre iki çapta filament vardır. Bunlar 1,75 mm ve 3 mm olanlardır. Çok fazla çeşitleri olan filamentler, aslında kullanım alanlarına göre teknik özelliklerine bakılarak satın alınmalıdır. Ancak en çok kullanılan ve en çok önerilen filamentler şu şekildedir;

  • · PLA
  • · ABS
  • · PETG
  • · Esnek
  • · TPU
  • · Özel Filamentler

Olarak belirtebiliriz. Ev tipi olarak adlandırılsa da daha çok kullanılan ve önerilenler PLA, ABS, PETG, TPU ve Flex’tir. Listenin sonunda yer alan özel filamentler ise daha çok endüstri alanında ve değişik amaçlarda kullanılmaktadır.

Filament

Filament, 3D boyutlu yazıcıların modelleme olarak kullandıkları termoplastik hammaddeye denir. Farlı özelliklerde ve farklı sıcaklıklar elde edilerek çalışılmaktadır. Bu sebeple her alanda kullanılmak üzere filamentler bulunur. En çok kullanılan filamentler pratik ve ev tipi olarak adlandırılan PLA ve ABS’dir. Hem daha pratik hem de yüksek kalite ve istenilen 3D boyutunu çabuk bir biçimde elde edebilme özelliğine sahip olmasıdır. Organiktir. Ve modelleme sırasında etrafa koku vermemektedir. Daha düşük sıcaklıkta daha yüksek kaliteye sahiptir. Sert bir yapısı vardır ve darbelere karşı da oldukça dayanıklıdır.

Filament Çeşitleri

Filament çeşitleri yaygın olarak kullanılan PLA ve ABS’dir. Bunların daha çok kullanılma ve tercih edilme nedenleri ise pratik olmaları ve istenilen kaliteye daha iyi ulaşmayı sağlamasıdır. Farklı özellikler ve sıcaklıklarda çalışılan filamentlerde vardır. Ev tipi olarak adlandırılan 3D baskılar için ABS, PETG, PLA, Flez ve TPU tercih edilmektedir. Ayrıca özel filamentlerde bulunur. Bunlar bakır, fiber, carbon, metal, suda eriyen ve fosforlu başta gelen filamentlerdir.

Filament PLA

Filament PLA en çok kullanılan ve ev tipi olarak gruplandırılan filamenttir. Organik kökenlidir. ABS’ye göre daha düşük sıcaklıklarda da baskı alınabilme olanağı vardır. Biyolojik olarak parçalanabilme özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı da çevreci olarak nitelendirilir. Daha çok tercih edilme nedenlerinden biri de baskı sırasında etrafa koku yaymamasıdır. Ve ABS’ye oranla basımı çok daha kolaydır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.