3D Yazıcı Filament Nedir

30-05-2021 20:20
3D Yazıcı Filament Nedir

3D yazıcı filament, 3 boyutlu yazıcı sistemlerinin kartuşu anlamına gelmektedir. 3 boyutlu olan yazıcılarda parça üretimi için kullanılan hammaddeye filament adı verilmektedir. Eriyik yığma modelleme ya da katmanlı üretim adını almaktadır. Filament çeşitleri katman katman üretime imkan sunan sistemlerdir. Eritilerek dökülen bir malzemedir. Günümüzde en çok kullanılan 3D yazıcı filamentleri ise ABS ve PLA olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak PETG, HIPS, PVA, Naylon gibi farklı filament çeşitleri de mevcuttur. Filamentleri satın aldıktan sonra tüm filament çeşitleri için doğru koruma ve saklama koşullarını uygulamanız oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse; havada yüksek oranda nem varsa, filamentlerin kalitesi düşecektir. Nem almış olan filament çeşitleri özellikle üretim aşamasında hava kabarcıklarının çıkmasına sebep olmaktadır. Nem alan filamentlerden kaliteli baskı almak neredeyse imkansıza yakın. Filament çeşitleri genellikle makaralar ile poşetlenmiş ve vakumlanmış şekilde gönderilmektedir.

3D Yazıcı Filament Çeşitleri

3D yazıcı filament çeşitleri birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Özellikle mühendislik, dişçilik gibi farklı eğitim alanlarında yaygın şekilde kullanılan hammaddelerdir. Her filament çeşidinin kendine has kullanım özellikleri bulunmaktadır. Bundan dolayı da farklı ihtiyaçlara yönelik hizmet vermektedir. Filament çeşitleri genel olarak iki grupta incelenmektedir. Bunlar ise katkılı ve katkısız olan filamentler olmaktadır. Katkısız filament olarak ifade edilen ürünler ise ABD ve PLA olarak karşımıza çıkar. ABD olan filament çeşitleri petrol bazlı termo plastik malzemelerden üretilmiştir. PLA ise mısır nişastası ve şeker kamışından üretilmektedir. Bundan dolayı da özellikle sıcak yüzeylerde ve sıvılarla olan temaslarda insan sağlığı için herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Katkılı olan filamentler ise kimyasal özelliklerine göre değişmektedir. Bunlar ise; antibakteriyel filamentler, biyo çözünür filamentler, esnek polyester filamentler, iletken filament çeşitleri, glow in the dark filament çeşitleri, karbon fiber filamentler olarak karşımıza çıkmaktadır. İşlevlerine göre filament çeşitleri ise baskıda kullanılması gereken özelliklere göre değişmektedir. Baskı filamenti olarak kullanabileceğiniz filamentler ise ABD, PETG, PLA ve katkılı PLA filamentleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

3D Yazıcı Filament Fiyatları

3D yazıcı filament fiyatları satın alacağınız ürünün özelliklerine göre değişmektedir. Kaliteli olan ürünlerin baskı özelliklerini direkt olarak etkilemektedir. Basımını yapacağınız nesnelerin özelliklerine göre size özel 3D yazıcı filament çeşitlerine sitemiz üzerinden en uygun fiyatlarla ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.