3D Printer için Doğru Filament Seçimi Nasıl Yapılır

21-08-2021 22:53

3D yazıcı filmanet seçimi için bazı özelliklere dikkat etmeniz gerek. Özellikle istediğiniz modeli basmak için doğru türde filament seçmeniz oldukça önem teşkil ediyor. 3D yazıcılar ile basım yapılacak malzeme çeşitliliği arttığı için en iyi filament seçimi yapmak için doğru adımları atmanız oldukça önemli.3D printer için doğru filament seçiminin en önemli noktası, kullandığınız 3D printer için uygun bir filament seçmek olacaktır. Her markanın, her ürünün filament özellikleri ve donanımları birbirinden farklıdır.

3D Yazıcı Filament Çeşitleri

3D yazıcı filament çeşitleri farklı yazıcı türlerine göre değişmektedir. 3D yazıcı filamentler, 1,75 ya da 3mm çaplarında olan ürünlerdir. Bazı markalar 2,85 mm çapında filament üretimi yapabilmektedir. 3D yazıcı modelinizin ekstrüderine göre seçim yapmanız gerekiyor. Filament çapları ve toleransları filament markasına göre değişebilmektedir. Bunun yanı sıra aynı marka filamentler genel olarak aynı çapa ve hassasiyette olmaktadır. Buna göre seçim yapmanız oldukça önemlidir.Filament çeşitleri 3 kategoride değerlendirilmektedir. Bunlar; Mekanik performans, görsel kalite ve süreç olarak karşımıza çıkar. Bu durumda özellikle ne basmak istediğinize göre filament seçimi yapmanız gerekmektedir. Filament özellikleri ise:

  • · Baskı Kolaylığı ilk olarak dikkat etmeniz gereken özelliklerin başında gelir. Bir malzemeyi yazdırmanın kolaylık sürecini ifade eden bu özellik;yatağa yapışkanlık, maksimum baskı hızı, başarısız baskı frekansı, akış doğruluğu, yazıcıya kolaylıkla besleyebilme gibi özelliklerle ilişkilidir.
  • · Görsel Kalite (Visual quality): Üretimi tamamlanmış olan modelin ne kadar başarılı görüldüğü olarak ifade edilir.
  • · Azami Stres (Maxstress): Nesneyi yavaşça çekerken kırılmadan önce ne kadar strese ve baskıya maruz kalabileceğini ifade eden özelliktir.
  • · Gerilme Uzaması (Elongation at break): Nesnenin kırılmadan önce uzatılmış maksimum uzunluğudur.
  • · Darbe Direnci (Impactresistance): Ani bir etki ile nesne kırılabilir. Bu durumda darbe direnci filament kalitesini belirler.
  • · Katmanların Yapışması (İzotropi) (Layeradhesion (isotropy)): Katmanlar arasındaki yapışmanın başarısını göstermektedir. "İzotropi" (her yöndeki düzgünlük) ile ilgili bir özelliktir. Katman yapışmasının maksimum başarıda olması gerekir.

3D Yazıcı Filament Fiyatları

3D yazıcı filament fiyatları satın alacağınız ürünün markasına ve özelliklerine göre değişmektedir. 3D yazıcı filament fiyatları; ürünün kalitesine, ısıya dayanıklılığa göre değişmektedir. Modellerin kaliteli olması için 3D yazıcı filamentin de mutlaka kaliteli ve dayanıklı olması gerekmektedir. Bu sebeple de fiyattan önce kalite ve dayanım özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.