3D Baskı için Kullanılan Filament Çeşitleri Neler

27-06-2021 17:19
3D Baskı için Kullanılan Filament Çeşitleri Neler

3D baskı için kullanılan filament çeşitleri kullanım alanlarınıza göre değişmektedir. Ancak 3D yazıcılarında baskı olarak kullanılan filamentler PLA ve ABS gelir. Çünkü sıcaklıkları, kullanım alanları, kaliteleri ve dayanıklılıkları istenilen ve pratik bir şekilde elde edilen filamentlerdir.

PLA filament; organiktir, yüksek kalitedir ve darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Düşük sıcaklıklarda da baskı alabilme imkânına sahiptir. Biyolojik olarak parçalanabilen bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile çevreci bir filamenttir. 3D baskısı sırasında etrafa koku vermemesi tercih edilme nedenlerinin başında gelir. ABS’ye göre çok daha kolay bir basım yapmaktadır. PLA’dan sonra en çok kullanılan ABS’dir. Basımı daha zordur. Ancak teknik özellikleri bakımından PLA’dan çok daha üstün özelliklere sahiptir. Kullanım alanları daha çok ev eşyaları ve tüketim ürünlerinin hammadde yapımında kullanılmaktadır.

3D Yazıcı Filament

3D yazıcı filament, çeşitleri kullanılacakları modellemelere göre değişmektedir. Tıp alanından, inşaat alanına ve oyuncak alanlarına göre pek çok alanda kullanılmaktadır. Ve kullanıldıkları alanlara göre de kalitelerinde çeşitlilikler vardır. Sıcaklıkları, kaliteleri ve çapları da bu oranda değişmektedir. Tıp alanı kullanımında yüksek sıcaklıklara sahip olan filamentler tercih edilir. Doku ve hücre yapımında kullanılmaktadır. Diğer filamentler ise hayatımızın her alanında otomotiv, eş eşyaları, oyuncaklar, yiyeceklerin hammaddelerinin içinde de bulunmaktadır. Filamentler 0,5-2 kg arasında değişen ağırlıklara sahiptir. Uzunlukları da 330-340 m arasında değişmektedir. Makaralara sarılı olarak satılmaktadır. Filamentlerin kalınlıkları ise kullanım alanlarına göre 1,75mm-2,85 mm olarak üretilir.

3D Yazıcı Filament Çeşitleri

3D yazıcı filament çeşitleri en çok tercih edilenler PLA ve ABS’dir. Pratik olmaları ve kullanım alanlarının yaygın olmaları nedeniyle ev tipi olarak adlandırılır. Filament çeşitleri sırasıyla; PLA, ABS, PTG, TPU, şeffaf filamentler, ahşap, bambu ve tahta filamentler, naylon filamentlerdir.

3D Yazıcı Filament Fiyatları

3D yazıcı filament fiyatları kullanılacak alana göre çeşitlilik göstermektedir. Çok uygun fiyatlarda dilediğiniz filamente kolayca ulaşabilirsiniz. Uzunluk ölçüleri, kalınlıkları, çapları ve kalite özelliklerine göre fiyatında farklılıklar olmaktadır. Kullanım alanındaki farklılık aslında kalitesi ve yapım aşamasındaki kolaylığı sağlamasıdır. Bu da en çok PLA ve ABS filamentlerinin kullanımında görülmektedir. Ev tipi 3D baskı olarak adlandırılan bu iki filament oldukça pratik bir yapıma sahiptir.

 

3Eksen PLA Kırmızı

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.