3 Boyutlu Yazıcı Nasıl Çalışır

30-05-2021 19:58
3 Boyutlu Yazıcı Nasıl Çalışır

3D Yazıcı Modelleri

3 boyutlu bir tasarım oluşturmak için öncelikli olarak yapmanız gereken, 3 boyutlu bir çizim oluşturmak veya hazır bir model bulmak olacaktır. Çizim aşamasında Auto Cad, Solid Works ve Tinkercad gibi farklı yazılımlar kullanabilirsiniz. Bazı yazılımlar ise ücretsizdir(Tinkercad). Tabikide 3 boyutlu bir yazıcı kullanabilmeniz için çizim programı kullanmayı bilmenize gerek yok. Başkaları tarafından çizimi yapılan ve ücretsiz olarak paylaşımın yapıldığı onlarda site var. En bilinen siteler thingiverse ve cults'dur.

3D Modellemenin birkaç tane farklı yolu var. Makinelerde bunlara göre farklılaşıyor.

1- FDM (Fused Deposition Modelling)

Filament dediğimiz plastik ipliklerin eritilerek katman katman baskı oluşturulması metoduna dayanmaktadır. Ortalama olarak 100 micron hassasiyete kadar baskı alabilirsiniz. STL veya OBJ uzantılı dosyamızı herhangi bir dilimleyici programda makinemizin okuyabileceği gcode uzantısına çevirmemiz gerekmektedir. Bu işlem için en popüler olan ve ücretsiz olan ''Cura'' uygulamasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Cura eğitim videolarını 3EKSEN youtube kanalından izleyebilirsiniz.

 Artillery Sidewinder-X2

Ürün Linki: https://www.3eksen.com/urun/artillery-sidewinder-x2


2- SLA (Stereolithography)

Malzeme olarak reçine kullanan yazıcılardır. 405 Uv ışığı altında kürleşme gerçekleşir. Modelimiz SLA yazıcıların tablasına ters bir şekilde tutunur. Model reçine içerisine makine tarafından daldırılıp çıkarılarak katman katman baskı oluşturmaya dayanan bir teknolojidir. Her bir daldırma işleminde oluşmayı bekleyen model 405 uv dalga boyundaki ışınlara maruz bırakılır. Bittikten sonra %99.9 saflıkta isopropil alkol ile temizlenmesi gerekir. Ve Yeniden ister güneş altında istenilirse kürleştirme makineleri yardımıyla kısa sürede nihai formunu alır.

 Avantajları

1- 10 Micron hassasiyetle çalışır. FDM yazıcılara göre tam 10 kat daha kaliteli sonuçlar alabilirsiniz.

2- Tabla alanını iyi kullanırsanız FDM 'den daha hızlı sonuç alabilirsiniz.( Küçük ve çoklu parçalar için)

 Dezavantajları

1-Hammadde maliyeti FDM yazıcılara göre fazladır.

2- Daha titiz kullanılması gerekir. Baskıya başlamak veya temizlemek için çok daha fazla sürer.

3- Yedek parçaları pahalıdır.

4- Tabla alanı ( FDM yazıcılara göre neredeyse yarı boyutunda veya daha küçüktür.)

 Anycubic Photon Mono X

 

Ürün Linki: https://www.3eksen.com/urun/anycubic-photon-mono-x

 

3- SLS (Selective Laser Sintering)

SLS tekniğinde hammadde olarak akışkan yerine toz malzeme kullanılır. Bu malzemelere naylon, cam, seramik, alüminyum gibi örnekler verilebilir.

Bu teknik yaygın olarak endüstride ürün geliştirmede ve hızlı prototiplemede kullanılır.

 

Sinterlemek: Karıştırmak anlamına gelmektedir.

3D Yazıcı Fiyatları Neye Göre Değişir ?

3D yazıcı fiyatları satın alacağınız ürünlerin teknolojik donanımlarına göre değişmektedir. Peki tam olarak 3D yazıcı fiyatlarını neler etkiler. Gelin hepberaber mercek altına alalım.

 

  1.   Teknolojisi ( FDM, SLA ,SLS). FDM daha yaygın bir teknolojidir. Rekabette  doğal olarak diğer teknolojilere göre fazla ve fiyatların daha makul olduğunu söyleyebilirim. Fiyatlar tabiki değişkenlik gösterecektir ancak genel olarak makine fiyatları FDM|
  2.  Kullanılan malzeme ( İskelet sisteminde ne kadar kalın profiller kullanılmışsa baskı kalitemiz titreşim azalacağı için artar ancak üreticinin maliyetide artar.)
  3. Motorlar, Sürücüler, Kartlar
  4. Sensörler; ABL Touch ( Otomatik tabla kalibrasyon sensörü) , Elektrik kesinti sensörü, Filament kopuk sensörü
  5. Endstoplar ( Mekanik veya Endüktif olması) . Endüktifler manyetik alan prensibine göre çalışır daha hassas ve uzun ömürlüdür.
  6. Isıtıcı tablasının kalitesi ( Karbon alaşımlı cam tablolar şuan sektörü domine etmiş durumda. vb.gibi konular 3D yazıcı fiyatlarını değiştirir.
Yenii başlayanlar için  3D  yazıcı satınalırken mutlaka dikkat edilmesi gereken özellikler şunlardır.

 

  1.  Satıcı firmanın teknik destek verebiliyor olması
  2.  Yazıcının yedek parçasını stoğunda tutuyor olması.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.