Son Teknoloji 3D Yazıcı Modelleri Hangileri

30-05-2021 20:17
Son Teknoloji 3D Yazıcı Modelleri Hangileri

3D yazıcı, günümüzde birçok farklı çalışma prensibine sahip olarak üretilmektedir. Bazı 3D yazıcı modelleri çok daha hızlı ve kolay üretim sürecini gerçekleştirmektedir. Teknoloji ilerledikçe, üretim süreçleri de kısalmakta ve üretimin sağlandığı 3D yazıcılar da daha kompakt hale gelmektedir.

3 Boyutlu Yazıcı

3 boyutlu yazıcı sistemleri additive manufacturing olarak isimlendirilen bir sistem ile çalışma prensibine sahiptir. Baskılama için birçok farklı madde kullanılmaktadır. Ancak günümüzde en çok kullanılan materyal ise filament olarak adlandırılan termo plastik maddelerdir. Bu maddeleri klasik yazıcılardaki kartuş mürekkebi olarak da düşünebilirsiniz. Baskılama işlemini yapabilmek için ise 3 boyutlu tasarımların kullanılması gerekmektedir. Bu tasarımları 3 boyutlu hale getirmek için formatı düzenleyebileceğiniz birçok farklı program vardır. 3dsMax ya da AutoCAD gibi. Size uygun programları internet üzerinden araştırabilir ve indirebilirsiniz. Ardından uygun formata getirilmiş tasarımları yazıcıya aktarmanız yeterlidir. Komplike işlemler, 3 D yazıcı ile kısa sürede tamamlanacaktır. Baskılama süreci ise 3 boyutlu yazıcı sistemlerinin extruder alanının yeterli sıcaklığa ulaşması ile tamamlanır. Baskılama sürecinde filament yazıcının extruder alanına ulaşması ve filameti eritmiş olması gerekir. Bu sürecin hızı ise 3 boyutlu yazıcının kalitesine ve donanımına göre değişmektedir. Daha sonra katman katman yazıcı üretim süreci başlatılır.

Üç Boyutlu Yazıcı

Üç boyutlu yazıcı modelleri aslında kullanılan teknolojiye göre değişmektedir. Bu teknolojilere örnek vermek gerekirse:

  • - SLA teknolojisi olarak bilinen stereolithopgarpy en eski baskılama teknolojisi olarak bilinmektedir. SLA yazıcı sistemlerinde foto polimer kullanılmaktadır. Günümüzde halen kullanılmaya devam etmektedir. Baskılama için yeni teknolojilerden farklı olarak hammaddeyi yarı akışkan bir forma getirir ve ardından katman oluşturmaktadır. Daha sonra maddeyi sertleştirmek için ışınlanma prensibini kullanılır.
  • - DLP teknolojisi olarak bilinen digital light processing ise SLA baskılama yöntemi ile oldukça benzer özelliklerdedir. Akışkan reçine ile üretimi sağlamaktadır. Baskının katılaşması için ışınım sistemlerinden faydalanmaktadır. DLP yönteminde özel projektör sistemleri ile söz konusu maddeler katı bir forma sokulur.
  • - FDM teknolojisi ise fused deposition modelling olarak bilinir. Günümüzde en yaygın 3D yazıcı çalışma sistemlerinin başında gelir. Bunun için dijital bir görsel ya da tasarım uygun formatta kaydedilir. Ardından bilgisayar destekli olan veriler yazıcıya gönderilir. Daha sonra da katman katman üretim süreci başlar.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.