3D Yazıcı Ne ile Çalışır

21-08-2021 22:35

3D yazıcı, katkısal üretim sağlayan cihazlardır. Bilgisayarda tasarlanmış olan ve 3 boyutlu olmak üzere özel formata dönüştürülmüş tasarımlar, çeşitli malzemeler kullanılarak hızlı biçimde ekstra kalıp ya da fikstüre gereksinim duymadan üretilmektedir. 3D yazıcı modelleri hammaddeler ile çalışmaktadır. 3D yazıcı modelleri, 3 boyutlu modellerin katmanlama teknolojisi ile plastiği eritme teknolojisine dayanarak çalışmaktadır. 3D yazıcılar şu sıralama ile çalışmakta ve tasarımları somutlaştırmaktadır:

  • · Modelleme 3D yazıcı süreçlerinin ilk adımıdır. Üretilecek olan nesnelerin 3 boyutlu tasarımları CAD ya da farklı 3 boyutlu tarama sistemlerinde bilgisayara aktarılır. Oluşturulan modeller ise STL dosya formatına aktarılır. Bu sayede basımı yapılacak tasarım için ilk adım atılır.
  • · 3D baskı süreci ise, bilgisayardan yazıcıya gönderilen tasarımın katmanlar halinde somutlaştırılmasını ifade eder. Bu katmanlar, plastik ergitme, lasersinterleme, sterolitografi gibi farklı tekniklerle tamamlanır. 3D baskı süreci ise tasarlanacak olan modelin boyutuna göre değişmektedir.
  • · Yüzey iyileştirme ise 3D yazıcı sürecinin son aşamasıdır. 3D yazıcılar ile oluşturulan objeler, geleneksel teknolojiler ile kıyaslandığında özellikle boyutsal ve açı bakımından çeşitli hatalar içerebilir. Bu gibi durumlarda yüzeylerin temizlenmesi, iyileştirilmesi gerekmektedir.

Filament

Filament termoplastik malzemelerden üretilmiş, 3D yazıcı hammaddesidir. 3D yazıcılarda tasarımın somutlaştırılması için filament kullanılması gerekmektedir. Genel olarak granül biçimindeki malzemelerin farklı aşamalardan geçirilmesi ile plastik tel haline dönüştürülmesi işlemleri tamamlanır. Ardından plastik tel biçimine gelen filament, özel yöntemlerle sarılır. Tüm süreç oldukça titizlik ister. Filamentler genel olarak birçok farklı maddeden üretilmektedir. Genel olarak termoplastik esaslı malzemelerin büyük bir kısmı hassas üretim süreçleri ile kullanılabilecek filamente dönüştürülebilir.

3D Yazıcı Filament

3D yazıcı filament çeşitleri kullanım amaçlarına göre değişmektedir. PLA filament özellikle en popüler filament çeşitleri arasındadır. Bunun dışında diğer filamentler ile kıyaslandığında en çevreci özellikte olan PLA filamentler genel olarak doğa dostu bir ürün olduğu için tercih edilir. Bunun dışında ABS filament de en çok kullanılan filament çeşidi olarak karşımıza çıkar. Malzemelerin mekanik özellikleri kapsamında PLA ile kıyaslandığında kullanımı, profesyonellik gerektirebilir. Ancak yüksek sıcaklığa daha dayanıklıdır. Bunun dışında PoliPropilen (PP), PoliAmid (PA), TPU, TPE, ASA gibi mühendislik filamentleri, karbon-elyaf katkılı PoliAmid, PET, Cam-Elyaf katkılı PoliPropilen ve 316L çelik filamentler de bulunmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.